Navnets oprindelse

Karen Maria Nitsche, født 1798
Ghert Therkildsen, født i 1791

Historien om en købmand i Horsens og hans gyldne ur

Ghert Therkildsen er født i 1791. Han bliver købmand og møller i Horsens. Ghert bor i Nye Smedegade i 1840, og folketællingen (Gehrt Thærkelsen) det år viser, at husstanden omfatter hans kone Karen Maria Nitsche, født 1798, en søn Johann på 24, en husjomfru Maria Steensen på 20, en handelslærling og 6 tjenestefolk.

Om Ghert er anført, at han er: Jæger, Captain.

Karen Maria Nitsche er datter af farver Johann Gotfried Nitsche og Regine Wilhelmine Baggesen. Familien bor i Smedegade.

Karen Maria har en bror, Michael Gotfried Nitsche, som bliver farver og trykker. Virksomheden beskæftiger i 1840 2 svende, 3 læredrenge og 9 tjenestefolk! Michael og hans kone, Karen From opretter ”M.G. Nitschke og Hustrus Borgerasyl”. Asylet ligger i Kildegade, opført for 12.000 rigsdaler. Asylet er fribolig for 4 trængende borgerfamilier og 6 borgerenker. Desuden støtter Michael og Karen et børneasyl og andre sociale institutioner.

I Smedegade bor også en urmager, Christian Peter Møller, født omkring 1796.

I hans butik hænger et forgyldt pendul vægur. Forsiden på uret er dekoreret med et dobbeltørnemotiv, og på toppen knejser en enkelt ørn, som skuer mod øst. På indersiden af urets bagklædning har urmageren skrevet på gotisk: Har tilhørt C. P. Møller Uhrmager i Horsens. Desuden er kradset nogle oplysninger om reparation og rensning af uret i tidens løb.

Hvor Møller har fået uret fra ved vi ikke, men Horsens har på den tid forbindelser til Østeuropa, idet byen huser et ”Russisk Hof” i slutningen af 1700 tallet, hvor 4 medlemmer af den russiske zarfamilie bor i landflygtighed i ”Fyrstepalæet”. Desuden er der jødiske flygtninge – fortrinsvist fra Tyskland.

Ghert og Karen Maria ser uret, og køber det. Måske minder det dem om de jødiske aner i familien Nitsche eller dennes polske (?) afstamning – vi ved det ikke.

Som medlem af det bedre borgerskab i Horsens, ønsker de to også at lade sig portrættere. På den tid maler man på zink, som er et holdbart materiale hvorpå farven fæstner sig godt. Svigerfar er jo farver og svogeren tillige trykker, så man ved nok hvad det drejer sig om. Byens bedste portrætmaler bliver sat på opgaven, og udfører portrætterne med Ghert i sin Kaptajnsuniform og Karen Maria med en tækkelig kyse, og kravetøj af fine kniplinger.

 

21. april 1840 gifter Johann sig med husjomfruen. Han dør før 1845, hvor en folketælling anfører Maria Steensen som enke. Husstanden omfatter nu også en møllebestyrer Marius Ibsen, og ham gifter Maria sig med 31. maj 1845. Heldigvis for os når Johann og Maria at få en søn, Geert Therkelsen, som 1. maj 1872 bliver gift med Sine Rasmine Nielsen fra Pinds Mølle.

Geert og Sine får en datter, Karen Marie Therkelsen. Karen gifter sig 2. december 1892 med Christen Christensen. Deres søn Geert Therkel Nitzschke Christensen bliver min morfar, og omtalte altid portrætterne som ”tipperne”.

Så det er altså morfars ”tipper” der er på portrætterne, og deres ”guldur”.

Portrætterne og gulduret er doneret til Horsens Museum.

https://docs.google.com/file/d/0B0pMuUXqd8T1eDRMNkItbzJRaUU/edit?usp=sharing

 

 

Lis Jygert 29.10.2016 21:59

Dejlig at læse den beskrivelse jeg er barnebarn af Johan Sigurd Nitzschke Christensen. Mvh Lis Jygert

| Svar

Nyeste kommentarer

18.01 | 12:49

Min bedstefar Viktor Røber Christensen boede på Nyvej 8A, hvor jeg kom som barn sammen med min søster. Vi var børn af Else og Christian Carl Kirchheiner.

29.10 | 23:13

Tak for de fine historier. Jeg er datterdatter af Geerts yngre bror Johan og kendte onkel Geert. Jeg har mange gamle billeder. Mvh Lis.jygert@gmail,com

29.10 | 21:59

Dejlig at læse den beskrivelse jeg er barnebarn af Johan Sigurd Nitzschke Christensen. Mvh Lis Jygert

15.03 | 12:55

En datter ❤️ Julie Hanefeld-Møller født i 1925 og gift med Henrik Børge Søholm f. 1920